onsdag 9 maj 2012

Vems lidande är värst?

Har ni sett Skönhetsbubblan på SVT? Om inte, gör det här. Skönhetsbubblan tar upp många aspekter av den svenska skönhetsindustrin. Bland annat berättar de att du som konsument (eller patient) nästan är helt rättslös. De berättar om botox och fillers i läppar och kinder och bröstförstoringar och globala trender inom industrin. Det mest intressanta avsnittet enligt mig var det andra avsnittet som handlade om "Mommy makeover". Mammor som efter att ha fött barn opererar sin mage till följd av att magmusklerna har delat sig efter graviditeten. Många i programmet var emot den typen av kirurgi. De ansåg att kvinnor inte borde förmedla en sådan syn på kroppen till sina barn. Andra ansåg att operationen var en familjeangelägenhet och därför också delvis borde finansieras av den barnafödande personens partner. Dessa typer av operationer finansieras alltså inte av landstinget.

De berättar samtidigt i serien att barn med utåtstående öron opereras med landstingets finansiering. Detsamma gäller för män som oväntat utvecklar bröstkörtlar. Jag håller med om att delade magmuskler kan räknas som en "normal" följd av en graviditet som ju inte är någon sjukdom. Men följderna av en graviditet kan bli förödande- både rent medicinskt och estetiskt. Och för vem är det värst? För mannen med "kvinnobröst" eller för kvinnan med "hängbuk"?

I programmet anser plastikkirurgen på Karolinska att de inte kan ta hänsyn till enskilda individers lidande. Varje patientgrupp får representera just en grupp. Jag anser att läkarkåren bör behandla skador i första hand, oavsett om de uppkommit till följd av cancer eller graviditet. Delade magmuskler är ingen "naturlig" del av en mammas liv. Funktion före form, säger jag. Och då faller både öron och bröstoperationer bort ur landstingets vård.

1 kommentar:

  1. Intressanta tankar! Vilka härliga bilder från er semester. Ni måste berätta lite mer vid tillfälle. Ja, måste nästan ge mig ut på en liten ljusstaksjakt! Stor kram

    SvaraRadera